Δραστηριότητες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ-COMENIUS (2003-2004): Ελληνο-ισπανική μαθητική συνεργασία για τη Μεσόγειο του αύριο

Το Γυμνάσιο Αυλωναρίου Ευβοίας και το Colexio Divino Maestro της πόλης Λούγκο στη Γαλικία της ΒΔ Ισπανίας συμμετείχαν σε διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Εξάλειψη στερεοτύπων, διακρίσεων και προκαταλήψεων ανάμεσα σε νέους ευρωπαίους πολίτες της Μεσογείου». Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Σωκράτης-Comenius / σχολικά σχέδια γλωσσικής ανάπτυξης / δράση 1.2» το οποίο στην Ελλάδα το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, οι μαθητές και των δύο χωρών μέσα από έρευνα και δραστηριότητες κατέγραψαν: αυτά που τους ενώνουν (π.χ.διατροφή), τις κοινές ιστορικές/πολιτικές εμπειρίες (αραβική/τουρκική κατοχή, δικτατορία), κοινές αγωνίες (ανεργία), τις αλλαγές στο μέλλον (γαλικάνικη/ελληνική γλώσσα), συνεισφορά ξένου στοιχείου στην οικονομική και πολιτισμική ζωή ενός τόπου. Επίσης, οι μαθητές και των δύο χωρών απέκτησαν βασική γνώση της γλώσσας της χώρας που θα επισκέπτονταν. Η γλώσσα συνεννόησης ήταν η αγγλική.

Στη συνέχεια, 13 έλληνες μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί (κ.κ. Δ. Γκιζελής, Ρ. Κεχρή, Γ. Αθανασοπούλου)  ταξίδεψαν για δύο εβδομάδες (24/3-6/4/2004) στην Ισπανία και οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια ισπανών μαθητών. Οι έλληνες μαθητές παρουσίασαν μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα και προβολή υλικού για την Ελλάδα. Η φιλοξενία ήταν υποδειγματική και το πρόγραμμα επισκέψεων περιελάμβανε, διεθνώς προβεβλημένα  σημεία όπως:

  •  Τον καθεδρικό ναό του Santiago de Compostela, που αποτελεί τον προορισμό των προσκυνητών  που κάνουν πεζοί τη διαδρομή του Αγ. Ιακώβου από τη Γαλλία κατά τα ιερά έτη όπως φέτος, όταν ανοίγουν την «πύλη της συγνώμης» στο ναό και μετά την ξαναχτίζουν μέχρι το επόμενο ιερό έτος.
     
  •  Το ορεινό χωριό Ο Θεμπρέιρο, με σπίτια 2.500 ετών, που αποτελεί σταθμό για τους προσκυνητές αφού στον προ-ρωμαϊκό ναό του φυλάσσεται το «άγιο δισκοπότηρο», όπου ετοιμαζόταν το ελιξήριο της ζωής.
     
  •  Την κωμόπολη Σάμος, με το ιστορικό μοναστήρι των Βενεδικτίνων, τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τη βιβλιοθήκη με ιερά βιβλία στη γαλικάνικη γλώσσα, τα οποία τελικά διασώθηκαν από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα καζάνια παραγωγής του ομώνυμου λικέρ βενεδικτίνη.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι στη Γαλικία υπάρχει Σύλλογος Φιλελλήνων και τα περισσότερα μέλη του είναι ισπανοί που μιλούν πολύ καλά ελληνικά.

 Οι ισπανοί μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν την Ελλάδα το διάστημα 26/4-9/5/2004 και το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε: Αθήνα, Μυκήνες, Ναύπλιο, Χαλκίδα, Κύμη και Σκύρο, όπως επίσης μαθήματα γλώσσας, περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

 Ειδικότερα, όσον αφορά το νομό Ευβοίας, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

  •   Συνάντηση με το Δήμαρχο Αυλώνος, κ. Δημήτρη Κατσούλη και εορταστικό δείπνο με προσφορά αναμνηστικών δώρων.
     
  •   Συνάντηση με το Δήμαρχο Χαλκίδας, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, μικρή δεξίωση, επίσκεψη στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης,  στο αρχαιολογικό μουσείο και ξενάγηση στο φρούριο Καράμπαμπα.
     
  •   Συνάντηση με το Αντιδήμαρχο Κύμης κ. Βασίλη Χριστόπουλο, επίσκεψη στο Μουσείο Κύμης και ξενάγηση και φιλοξενία  στην ΑΔΣΕΝ από το Διευθυντή κ. Μανώλη Κωστή όπως επίσηςπαρακολούθηση της Ανάβασης Κύμης (ράλλυ).
     
  •   Συνάντηση με την έπαρχο Σκύρου κ. Μαρία Βολιώτη-Γεννηματά, δείπνο, περιήγηση στο νησί και επίσκεψη στο Γυμνάσιο-  Λύκειο Σκύρου.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά: (α) του Δημάρχου Αυλώνος κου Δ. Κατσούλη που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών στην Ελλάδα, (β) της Επάρχου Σκύρου κας Μ. Βολιώτη-Γεννηματά που κάλυψε τα έξοδα φιλοξενίας των μαθητών στη Σκύρο και το Δήμο Σκύρου, (γ) του Δημάρχου Κύμης κου Δ. Θωμά που ενίσχυσε οικονομικά το πρόγραμμα και (δ) του ΕΟΤ και του Μουσείου Μπενάκη για την προσφορά έντυπου και οπτικο-ακουστικού υλικού.

Αξιολόγηση

Εμφάνιση Αποτελεσμάτων